
- Ahmet URFALI tarafından yazıldı.
- Kategori: İşitin Ey Yârenler
Risalet’ün Nushiyye, Yunus Emre`nin ruh, nefis, kanaat, gazap, sabır, haset, cimrilik, akıl gibi konuların işlendiği, mesnevi nazım şekli ve aruz ölçüsüyle yazılan önemli eseridir. ‘’Öğütler Kitabı’’anlamı taşıyan eser, 1307 yılında yazılmış ve 573 beyitten oluşmaktadır.
Girişi besmeleyle başlayan eser, şu beyitlerle devam eder:
Add a comment- Ahmet URFALI tarafından yazıldı.
- Kategori: İşitin Ey Yârenler
Cumhurbaşkanlığı, 2021/1 sayılı genelgeyle 2021 yılının ‘’Yunus Emre ve Türkçe Yılı’’ olarak kutlanmasını kamuoyuna duyurmuş, kamu kurum ve kuruluşlarına da bilgi ve gereği için göndermiştir. Söz konusu genelgede; ‘Bizim Yunus’ ve ‘’Dünya Dili Türkçe’ kavramlarına vurgu yapılarak yurt geneli ve yurt dışında kampanyalar düzenleneceği, bu etkinliklerin Cumhurbaşkanlığı himayesinde olacağı belirtilmiştir.
- Ahmet URFALI tarafından yazıldı.
- Kategori: İşitin Ey Yârenler
Yunus Emre menkıbelerinin biri onun söze nasıl başladığını, dilinin nasıl çözüldüğünü ve sözlerinin nasıl inci cevahir saçtığını anlatır:
Günlerden bir gün Anadolu erenleri Tapduk Emre’nin tekkesine geldiler. Büyük bir kalabalık oldu. Meclis kuruldu. Mecliste Yunus-ı Gûyende derler bir kimse vardı.( Guyende; söyleyici, söyleyen.) Yunus da orada idi. Tapduk Emre coşku içinde kendinden geçerek Gûyende’ye, “Yunus, söyle!” dedi Gûyende işitmedi. Tekrar “Yunus, sohbet eyle işitelim!” dedi Yunus-ı Gûyende yine işitmedi. Üçüncüsünde de Gûyende’den haber çıkmayınca, bu sefer ikinci (Bizim) Yunus’a dönüp: “Yunus, vakit oldu, o hazinenin kilidini açtık, nasibini alıverdin, sen söyle! Bu mecliste sohbet eyle. Hünkâr varlığının nefesi yerine geldi.” dedi. Yunus’un gönlü açıldı, gözlerinden perde kalktı, coşku denizine düştü. Dili çözüldü şiirler söylemeye başladı. İlâhî hakikatlerin sırlarından, inceliklerinden öyle sohbet eyledi ki, işitenler hayran kaldılar. (1)
Add a comment- Ahmet URFALI tarafından yazıldı.
- Kategori: İşitin Ey Yârenler
Anadolu’nun birinci fetret dönemi diyebileceğimiz 13.Yüzyılın sonu ile 14.Yüzyılın başlarında yaşayan Yunus Emre, bu zaman diliminde pek çok siyasi, askeri, sosyal ve kültürel buhranlara tanıklık etmiştir. Anadolu Selçuklu Devleti otoritesini kaybetmiş, istilalar, isyanlar ve iskân sorunlarıyla boğuşmaktadır. Moğol istilası bütün acımasızlığıyla sürmekte, Haçlı Seferleri büyük sıkıntılara sebep olmaktadır. Anadolu, gerek doğudan gerekse batıdan sıkıştırılmakta, Babai ve Cimri isyanları ise iç huzur ve asayişi ortadan kaldırmaktadır. (1)
- Ahmet URFALI tarafından yazıldı.
- Kategori: İşitin Ey Yârenler
13.yüzyıl Anadolu’nun gerçek bir aydınlanma dönemidir.Hacı Bektaş Veli,Mevlana,Ahi Evran ve Yunus Emre bilge ve ulu kişilikleri ile zorluğun mengenesine sıkıştırılan Anadolu Türk insanına ümit ve müjdeler vererek hem milli birliği kurmuşlar hem de kurtuluşa ulaşmalarına vesile olmuşlardır.
- Ahmet URFALI tarafından yazıldı.
- Kategori: İşitin Ey Yârenler
Yaratılmışlar içinde sadece insana verilmiş olan akıl nimeti düşünce ve anlama işlevleriyle ortaya çıkar. Düşünme ve anlama sayesinde insan, iç ve dış âlemi tanır, yorumlar ve pek çok konuyu yeniden üretir. Düşünme ve anlamanın çeşitli yolları bulunmaktadır. Bunlardan birisi okumaktır. Okumak, sözlüklerde; ‘’ Bir yazıyı meydana getiren harf ve işaretlere bakıp bunları seslendirmek veya düşünceyi anlamak.’’ karşılığında kullanılmaktadır.
- Ahmet URFALI tarafından yazıldı.
- Kategori: İşitin Ey Yârenler
2021Yunus Emre Yılı Eskişehir açısından çok büyük bir önem taşımaktadır. Çünkü Eskişehir’in belirleyici kent kimliğinin başında Yunus Emre gelmektedir. Yunus Emre, sevgi ve hoşgörüsünü, Nasrettin Hoca, derin düşünce ve güler yüzünü, Seyit Battal Gazi, cengaverlik ve kahramanlığını kentin benliğine katmışlardır. Birini diğerinden ayırmanın imkânı yoktur.
Yunus Emre, Eskişehir’le özdeşleşmiştir. Yunus Emre’nin gönül coğrafyamızda yirminin üzerinde makamı bulunmaktadır. O, Türkçe söyleyen bir düşünür olarak sevgi çiçeklerini her toprağa dağıtmıştır. Her belde halkı; Yunus’u kendinden bilmiş, ‘’Bizim Yunus’’ diyerek gönül evinde ter ayırmıştır. Yunus Emre; insani değerleri, insan sevgisini, dünya barışını şiirlerinde dile getirmiştir. Yunus Emre, diğer düşünürlerimizle beraber Türk’ün hoşgörü ve kardeşlik çağrısını bütün insanlığa duyurmaktadır. Onun öğretisinin merkezinde ‘’insan’’ vardır. Biz bütün insanlığa bu kanaldan sesimizi duyurabiliriz.
Add a comment