SUNUCU DEĞİŞİKLİĞİ NEDENİYLE SİTEMİZDE YER YER AKSAMALAR YAŞANMIŞTIR.. Şu anitibari ile sitemizi kararlı çalışmaktadır.
- Mehmet Ali Kalkan tarafından yazıldı.
- Kategori: Yazarlarımızdan
Orta Asya'dan gelen aşıklık geleneğimizin yolcularından biri de Aşık Sefil Selimi Ağabey.
Şöyle dünyaya bakmış, üzülmüş, şunu söylemiş;
"Gösteriş yapan,
İnsanlardan kaç.
Maddeye tapan,
İnsanlardan kaç."
- Feride Turan tarafından yazıldı.
- Kategori: Yazarlarımızdan
Yaşadığı dönemdeki sadakat ve riyakârlıkları, insanın zaaflarını şiiriyle yansıtan Ziya Paşa; “kişi” ile ilgili en temel kriteri “ayna” imajını kullanarak ifade etmiştir:
“Âyinesi iştir kişinin lafa bakılmaz
Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde”.
Kişinin aynası iştir, lafa bakılmaz. Şahsın aklının rütbesi, derecesi; eserinde görünür. Bu durumda lafla peynir gemisi yürütenlerin, on parmağında on kara olanların, her işe hile karıştırmayı iş görmek sayanların aklının rütbesine şairin verdiği not bellidir. Yalnız bu sözleri söyleyen sadece bir şair, bir edebiyatçı değil; aynı zamanda Sultan II. Abdülhamit Han’ın vezir rütbesiyle taltif ettiği bir “paşa”dır. Hem bürokrat hem şair kimliği ile insanların “rütbe-i aklı”nı; ürettikleri “iş”le, “eser”le ölçmesi, kişiye değil işine bakması önemlidir elbette. Ama daha da önemlisi, bu dizelerin; yüksek insani değerlerle kuşanmış bir medeniyetin de aynası oluşudur.
- Rukiye ÖZDEMİR tarafından yazıldı.
- Kategori: Yazarlarımızdan
Yola çıktım. Yola çıktıktan sonra saate bakmanın anlamı yok dedim, saati çıkarıp attım.
Yol kenarında bir taş buldum, oturdum üzerine. Buradan at araba da geçmez ama bekleyelim bakalım. Bekliyor insan. Neyi nasıl neden beklediğini bilmeden bekliyor işte. Bu böyle baş olmayacak. Yürüyeyim diyorum hem biraz da zaman geçer.
Arkama baka baka yürüyorum. Olur da bir vasıta gelirse beni de atar köye. Etraftan bir değnek buluyorum, yarenlik etsin diye. Konuşa konuşa yollanıyoruz.
Yorum yaz (0 Yorumlar)- Rukiye ÖZDEMİR tarafından yazıldı.
- Kategori: Yazarlarımızdan
Sabah saat 8:30, taziyeleri kabul ediyorum. Annem babaannemin başında. Kendimi gururlu bir iş yapıyormuşcasına dimdik ayakta tutuyorum. “Başın sağolsun” diyorlar. Ne anlama geldiğini algılayamıyorum. Amcamın kızı Kur’an-ı Kerim okuyor. Ne de güzel avazı varmış. Bilmiyordum.
Her gelen yattığı yerde dinlensin diyor. Haklılar da. Bir kadın olarak bu hayatta var olmaya uğraşırken o kadar çok çalışıyoruz ki. Yorulduğumuzun farkına varamıyoruz. Farkına vardığımızda dinlenmek için fırsatımız olmuyor. İşte hayat mücadelesi içinde kaybolup gidiyoruz.
Saat 12:00 , öğle namazına az kaldı. Birazdan cenaze arabası gelir. Ne tuhaf daha bir gün önce elimle çorba içirmiştim oysa ki. İşte geldi, yengem tabuta sarılıp uzun uzun ağlıyor. Anneme hayranım, dimdik ayakta metanetli kadın. “Hakkınızı helal ediyor musunuz?” diye sordu hoca. “Helal olsun” dedik ağız birliğiyle. Annemin kızıyım ben ama onun kadar dayanıklı değilim. Başörtünün altından sicim sicim ağlıyorum.
Yorum yaz (0 Yorumlar)- Prof.Dr. Muharrem DAYANÇ tarafından yazıldı.
- Kategori: Yazarlarımızdan
“Sizi ekmeksiz bıraktık ama babasız bırakmadık.” sözü Türkiye’nin İkinci Dünya Savaşı’ndaki duruşunu, tavrını, politikasını, öngörüsünü özetler. İki seçenek sunsalar ve deseler ki, “Aç kalmak mı istersiniz, babasız kalmak mı?” herhâlde hepimizin ilk tercihi hiç düşünmeden “aç kalmak” olur. Bütün acımasızlığıyla savaşı göz önüne getirdiğimizde, bir ülkeyi böyle bir felâketten koruyanlara medyûn-u şükrân olmaktan daha doğal bir yaklaşım düşünülemez.
- Prof.Dr. Muharrem DAYANÇ tarafından yazıldı.
- Kategori: Yazarlarımızdan
Mehmet Akif, çok yönlü ve aktif kişiliği ile hiç kuşkusuz hem II. Meşrutiyet hem de Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önde gelen simalarından birisidir. Akif, her şeyden önce içinde yaşadığı dönemi doğru anlaması; hayatın ve edebiyatın her alanında yazılı veya sözlü olarak sürekli bir çaba içinde olması; ömrü boyunca sergilediği örnek tavır ve orijinal düşünceleri ile her zaman dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır.
Akif, öncelikle bir şairdir, fakat bu ana kimliğinin yanı sıra onun veterinerlik, devlet adamlığı, bilim insanlığı, Teşkilat-ı Mahsusa adına görev yapmak gibi resmî yönleri de vardır. Bu durum, Akif’in, halkla iç içe olmasına hiçbir zaman engel olmamış ve o, her hâlükârda sivil kişiliği ile öne çıkmıştır.
Yorum yaz (0 Yorumlar)- Özcan TÜRKMEN tarafından yazıldı.
- Kategori: Yazarlarımızdan
Zamanın ne olduğunu tam kavrayamadığımız için onu yönetemiyoruz.
İnsanoğluna eşit olarak sunulan tek kaynak olan zamanın etkin ve daha verimli kullanılabilmesi için, öncelikle ‘zaman yönetimi’nin öğrenilmesi gerekiyor.
Başarılı bir zaman yönetiminin gerçekleşmesi için kişi, zihin olarak hazır olmalıdır. Kişinin zihin olarak hazır olma seviyesini ‘Kendine güvenme, çaba, başarma isteği, mücadele azmi, gerekli bilgilere sahip olma, uygulamada sürekliliğe inanma’ gibi unsurlar belirler.
İnsanların kişilik yapıları, alışkanlıkları, zaman yönetimine yaklaşımlarını değiştirebilir ve kişiler bilinçli ya da bilinçsiz zaman yönetimine engel olabilirler.
Zaman yönetimine engel olan kişisel sebepler şöyle sıralanabilir: Organize olamama, erteleme, sürüncemede bırakma, kendim yapacağım tutkusu, zaman tahminlerinde yanılma, hayır diyememe, mekân düzensizliği, ziyaretçiler, telefonlar, bilgisayar vb.
Yorum yaz (0 Yorumlar)- Abdullah SATOĞLU tarafından yazıldı.
- Kategori: Yazarlarımızdan
Halk Edebiyatı tarihçisi ve değerli folklorcu Cahit Öztelli ile, şahsen tanışmadan yıllar öncesi mektuplaşmaya başlamıştık.
1962’de ilk baskısını yaptığım “Başlangıçtan Bugüne ka-dar-Kayseri Şairleri” isimli kitabımdan sitayişle bahseden bir mektubunu almıştım.
Bu mektubunda, “Dadaloğlu”nu Kayseri Şairleri arasına almamızda “isabet edilmediğini”de yazıyor ve aynı günkü postadan (Köroğlu ve Dadaloğlu) ile (Zileli Şairler) kitaplarını da almış bulunuyordum.
Daha sonra, o zamanlar Kayseri’de çıkardığımız “Filiz dergisinin Eylûl/1965 tarihli sayısında (Halk Hikâyelerinde Kahramanların Tanımı) başlıklı yazısını yayınlamıştık.
Böylece gıyaben başlayan dostluğumuz, 1970’de şahsen tanışmamızdan sonra daha da artmış ve vefatına kadar engin bir sevgi ve saygı hâlesi içinde devam etmişti.
Yorum yaz (0 Yorumlar)- Prof.Dr. Muharrem DAYANÇ tarafından yazıldı.
- Kategori: Yazarlarımızdan
“… Ne babaannem, ne de ondan sonraki kuşaktan amcalarım, yengelerim, babam, annem, bir gün bile oruç tutmazlardı ama Ramazanlarda iftar saati, oruç tutanların iştahıyla beklenirdi. Akşamın erken bastırdığı kış günlerinde babaannem misafirleriyle poker ya da bezik oynarken, iftar bir çeşit fırında ekmek ve çay saatine dönüşür, kâğıt oynarken sürekli bir şeyler atıştıran bu yaşlı ve neşeli kadınlar iftar saati yaklaşırken tıkınmayı bırakır, oyun masasının yanına, dindar bir zenginin konağında görüleceği cinsten, çeşit çeşit reçelli, peynirli, zeytinli, börekli, sucuklu bir iftar masası özenle kurulur, radyoda iftar saatinin yaklaşmakta olduğunu sezdiren ney çalarken babaannemle misafirleri, sanki sabahtan beri açmışlar gibi sabırsızlıkla “Daha ne kadar var?” diye sorarlar, top atıldıktan sonra da, aşçı mutfakta bir şeyler yesin diye bekledikten sonra kendileri de hırsla yemeğe başlarlardı. Bugün bile, ne zaman radyodan ney sesi işitsem ağzım sulanır.” (Orhan Pamuk, Resimli İstanbul Hatıralar ve Şehir, YKY, İst. 2015, s. 292.)
…
Orhan Pamuk’un sözlerini okuyunca aklımdan geçen ilk cümle, “Demek ki herkesin Ramazanlı bir hikâyesi, Ramazanlı bir geçmişi varmış, ama bu geçmişi içine doğulan aile ve sosyal çevre belirlermiş.” şeklinde oldu. Yukarıdaki insan kalabalığı içinde sadece aşçının oruç tuttuğu anlaşılıyor.
Yorum yaz (0 Yorumlar)- Prof.DR. Hilmi ÖZDEN tarafından yazıldı.
- Kategori: Yazarlarımızdan

Matematik öğretmeni Yüzbaşı Mustafa Bey o akşam Mustafa Kemâl’i de dostlar meclisine götürmüştü. Bir arkadaşı Niyazî Mısrî’nin
"Kırık bin pâre[1] eden şîşe-i kalb[2]i celâlindir
Yine her pâresinde görünen rûy-i cemal[3]indir
Nicesi baksın etrafa ya Ahkaf yâhut Kaf[4]’a
Şu Anka kim anın gönlü nazargah-ı hayâlin[5]dir
Bulunmaz lâmekanîdir bilinmez bînişâni[6]dir
Hemîn ancak sana kuldur senin ehl-ü iyalin[7]dir
Dağıldı "mim" "sad" "ra[8]" bozuldu nisbet-i suğra[9]
Benim bu nisbetim ne mahındır ne salin[10]dir"
- Prof.DR. Hilmi ÖZDEN tarafından yazıldı.
- Kategori: Yazarlarımızdan

Meclis kürsüsünün siyah örtüsü TBMM’in deki her konuşmasında Mustafa Kemâl Paşanın gözüne ilişmekteydi. Yeşil Bursa’nın işgal edildiği günden beri o örtü duruyordu. “Kalkacak” diyordu arkadaşlarına “Yeşil Bursa’da İzmir’de kurtulacak”. 1 Temmuz 1920’de Edremit, 2 Temmuz'da Gönen, Kirmastı, Mudanya, 6 Temmuz'da İzmit, 8 Temmuz'da Bursa Yunanlılar tarafından işgal edilmişti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kürsüsüne siyah örtü konulmuş ve İmparatorluğumuzun ilk Başşehri olan Bursa'mızın kurtulmasına kadar bu siyah örtünün kaldırılmaması gözyaşları içinde kararlaşmıştı. Bursa mebusu Muhittin Baha Bey kürsüden Namık Kemal'in:
“Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini./Yok mudur kurtaracak bahtı kara mâderini(anne) mısralarını okuyunca”,
Mustafa Kemal Paşa yerinden kalkmış, kelimelerle ifâdesi imkânsız heyecan içinde: “Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini,/Bulunur kurtaracak bahtı kara mâderini.” sözünü vermiştir[1].
Yunanlı subaylar Orhan Gazi ile evlenen Nilüfer Hatunun (Horofiro) türbesini “sen Türkle evlendin” diye teklemişler ve tahrip etmişlerdi. Yunanistan Başvekili Venizelos’un oğlu teğmen Sofokles Osman Gazi’nin türbesinde“Kalk koca Türk! Senden ırkımın intikamını almaya geldim. Bak kurduğun devlet parça parça oldu. Kalk! Seni bir kere daha öldüreyim de ırkımın intikamını alayım!” demiş ve ayağını sandukaya koyarak fotoğraf çektirmişti.